Eerst korte tijd kapper in Den Haag en Den Bosch, later stoffenhandelaar te ‘s-Hertogenbosch, geboren aldaar op 24 juni 1897, overleden aldaar op 22 december 1958, zoon van Bernardus Adrianus Boelens en Frederica Johanna van Getsen. Antoon is getrouwd te Utrecht op 6 april 1921 met Johanna Anthonia (Jo) Poot, geboren aldaar op 12 februari 1895, overleden te ‘s-Hertogenbosch op 10 februari 1975, dochter van Johannes Poot en Hestina Maria van Middelkoop.
Antonius Wilhelmus Catharina Boelens (1897-1958) en Johanna Anthonia Poot (1895-1975)
Doop St.-Pieter, daags na zijn geboorte, als Antonius Wilhelmus. Peter en meter: Antonius Wilhelmus Boelens en Catharina Antonia Boelens. Peetoom is een neef van zijn vader, Antoon Boelens, uit de Minderbroedersstraat. Meter is zijn tante Cato. Blijkbaar is hij naar zijn peter en meter vernoemd.
1910, april tot april 1911:
Hij is op kostschool in Heijthuizen (L). Terug bij zijn ouders gaat hij samen met zijn vader met paard en kar naar de markten.
1914, oktober:
Toon vertrekt naar Woensel (Eindhoven), om in de leer te gaan als kapper.
1916, 4 november:
Hij vestigt zich in Den Haag aan de Obrechtstraat 321, komend vanuit Woensel. Als beroep wordt kapper vermeld. Nog geen twee weken later gaat hij al weer terug naar Den Bosch.1
Van mei tot september 1917 werkt hij bij een kapperszaak in Zandvoort. Als hij later met zijn gezin in Zandvoort was, wees hij altijd die zaak aan.
1917, september tot februari 1919:
Terug in Den Bosch werkt hij bij de coiffeur Fons Verhoeven, getrouwd met een nicht van Antoons vader, Wies Boelens. De zaak was gevestigd naast Antoons ouderlijk huis, nl. op Markt 23.
1919, februari tot oktober:
Antoon is kapper in Eindhoven en na zijn terugkeer naar Den Bosch in oktober werkt hij bij kapper Martens op de Stationsweg.
1920, 8 juni:
Met de bedoeling er een eigen kapperszaak te beginnen, koopt Antoon voor ƒ 12.000 ‘een huis en erf aan de Vischstraat’, kad. bekend sectie G nr. 131, groot 2 are 70 centiare. De verkoopsters zijn: Maria Cornelia Seukens, religieuse in Den Bosch, en Cornelia Anna Maria Seukens, zonder beroep, wonende te Boxmeer (vroeger te Horst), als erfgenamen van hun overleden ouders Arnoldus Seukens, touwslager, en Wouthera van den Dungen. Het pand kwam op 1 juli vrij.2 Toen had het nummer 11. Het huidige adres is: Visstraat 13-15.
Inmiddels hadden Antoons ouders een Utrechts meisje, Jo Poot, in dienst als coupeuse. Antoon trouwt met haar. Schoonvader Poot had een kruidenierswinkel in Utrecht. Later werkte hij bij de Nederlandse Spoorwegen. Schoonmoeder zou volgens de overlevering een telg uit een vooraanstaande familie uit Culemborg zijn; vóór haar huwelijk zou zij zelfs ‘freule’ genoemd zijn.3 Zij schijnt onterfd te zijn, omdat zij beneden haar stand trouwde met de kruidenier.
De ouders van Antoon zagen ook wel in dat het kappersvak niets voor hem was. Bij zijn huwelijk gaven ze hem dan ook ‘handel’, dat wil zeggen textiel, en lieten hem op de markt beginnen met een kraam. Het was een mobiele kraam die hij open en dicht kon klappen. Hij bracht zeer hoogwaardige Engelse stoffen. Die kraamwagen werd door een ‘luxe auto’ getrokken.
De huurder van het pand in de Visstraat moet wel erg boos geweest zijn dat hij door Antoon Boelens uit het pand gezet is. Hij plaatst een advertentie in de krant van 27 december 1920:
1921, 28 maart:
Oprichtingsdatum van ‘Bonneterie A. Boelens, manufacturenwinkel’, in het pand in de Visstraat. Het was verbouwd.4 Jo Boelens-Poot zwaaide de scepter in de winkel. Antoon concentreerde zich op de markthandel. In de etalage stond de trouwjapon van Jo te pronk. Kort vóór de bruiloft werd deze voor een goede prijs verkocht en binnen twee dagen had Jo een nieuwe voor zichzelf gemaakt. Op 1 juni 1922 werd deze zaak echter al weer opgeheven.5 Men ging over op louter stoffenhandel.
Antoon bleef handelen in stoffen, aan de rol, voor dames- zowel als voor herenkleding. Daarnaast had hij een bontatelier. Afgezien van dit eerste jaar, is hij altijd alleen stoffenhandelaar geweest, hij heeft nooit in confectie gehandeld. Ook op de markt stond hij met stoffen. Korte tijd heeft hij nog in garen gehandeld, maar dat gedoe met die klosjes stond hem niet aan en hij deed het garen er weer uit.
Het bovenhuis in de Visstraat werd verlaten, omdat het veel te klein werd, ook de winkel verdween. Het pand bleef wel eigendom van Antoon en Jo. Het is aan verschillende winkeliers verhuurd geweest: Een vishandel, de groentezaak van Pasmans, de Italiaanse ijssalon van Zammateo.
Het gezin verhuisde in 1925 naar de Orthenstraat nr. 54, van waaruit alleen markthandel gedreven werd. Er was geen winkel. Een jaar later al werd weer een winkel begonnen in de Kerkstraat 17, naast muziekhandel Spiero. Het gezin woonde boven de zaak. Antoon bleef doorgaan met de markt en Jo deed de zaak.
Rond 1928 verhuisde het gezin naar de Hooge Steenweg 19, naar een bovenhuis. Dit was weer een winkelloze periode. In 1931 weer een verhuizing, nu naar de nieuwe wijk ‘de Muntel’, de Van Noremborghstraat 5. Al die tijd bleef het pand in de Visstraat verhuurd en deed Antoon markthandel.
In 1934 werd weer een echte zaak begonnen, en wel ‘Het Stoffenhuukske’ op Markt 43. Er was tevens een bontatelier aan verbonden. Dit tot grote ergernis van Antoons zuster Marie van der Ven-Boelens die al een bontzaak op de Markt had. Het Stoffenhuukske was gevestigd in een pand dat later opgenomen werd bij Hotel Noord-Brabant. Als je Hotel Noord-Brabant binnenging door de draaideur aan de rechterzijde, dan betrad je het gedeelte dat vroeger Het Stoffenhuukske van Toon Boelens was. Hotel Noord Brabant bestaat niet meer. Het pand herbergt nu C & A, naast Hotel Central. Het Stoffenhuukske was, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, een enorm groot pand, even diep als C & A nu is en had twee verdiepingen, met daarboven nog een zolder. Het was een grote winkel, met een toonkamer, daarachter een lange gang met een ontzettend grote huiskamer. Het bontbewerken gebeurde boven. Ook Jo werkte mee om bontmodellen te maken. In 1937 is Antoon Boelens failliet gegaan in zijn Stoffenhuukske.
Advertentie uit jubileum-krant t.g.v. 750-jarig bestaan van de stad 4 juli 1935
Vanaf 22 januari 1938 tot de inval van de Duitsers heeft het gezin tijdelijk gewoond op de Hooge Steenweg nr. 7.
In 1939 begon men een grootscheepse verbouwing van het pand in de Visstraat. Zeg maar nieuwbouw, want het is bijna volledig afgebroken, op het voorste gedeelte na. Blijkbaar had men dit pand buiten het faillissement kunnen houden. Naar verluidt zou het pand geen eigen zijmuren meer hebben, maar is gebruik gemaakt van de zijmuren van de naburige panden.
Advertentie 5 december 1940
In mei 1940 verhuisde de familie Boelens definitief terug naar de Visstraat, waar Antoon begon met zijn ‘AB-Stoffenhuis’, een zaak die hij tot zijn dood gehad heeft en waar hij werd opgevolgd door zijn oudste zoon Ben.6 Hij gebruikte zijn initialen als naam voor de zaak. De officiële opening was op 14 augustus.7
In deze tweede periode in de Visstraat moest Jo om gezondsheidsredenen (te groot hart) stoppen met werken. In het huishouden had zij ook niet zo veel te doen, want er was bijna altijd een kinderjuffrouw én een dienstbode. In geval van nood kon Antoon bijspringen, want hij was bij voorbeeld heel goed in sokken stoppen. De kapotte sok ging over een fles en hij stopte hem zo mooi, het leek een heel fijn weefsel.
Zilveren bruiloft Antoon en Jo Boelens-Poot in 1946, achter staande v.l.n.r. Ans Boelens, Sjef Strijbosch, Esther en Jan Boelens, Riekie Steijlen, Ben Boelens, pastoor De Kroon van de St. Pieter, zittend, vl.n.r. Antoon Boelens, Ton, Christ en Jacqueline Boelens, Jo Boelens-Poot, zittend op de grond, links: Willy en rechts: Lenie Boelens; dochter Joke Boelens was afwezig.
Hij zette zich in voor zijn parochie, de St.-Pieter. Samen met zijn dochter Ans organiseerde hij een fancy fair in de school naast de St.-Pieter vanwege het 40-jarig jubileum van Pastoor de Kroon. Veel zaken uit de Visstraat hadden een stand op deze fancy fair. Toon had altijd last van zijn maag en is vermoedelijk overleden aan maagkanker.
Jo bleef nog een tijdje boven de zaak in de Visstraat wonen totdat ze plaats maakte voor haar oudste zoon Ben en zijn gezin. Ze kocht een huis op de Frederik Hendriklaan nr. 108. Na ongeveer een jaar wilde ze terug naar de binnenstad en verhuisde naar een bovenhuis op de hoek van de Visstraat en de Smalle Haven. Na nog enige tijd in de Kolperstraat boven Bakkerij Van Kessel gewoond te hebben, ging ze naar zorgcentrum ‘Antoniegaarde’ aan de Zuid-Willemsvaart.
Uit het huwelijk van Antoon Boelens en Jo Poot, allen geboren te ’s-Hertogenbosch:
- Bernardus Adrianus (Ben) Boelens, geboren in 1922, overleden te Tiel in 1973. Hij trouwde in 1947 te Breda met Hendrika Josephina Theodora (Riek) Steijlen (1920-2014).
Ben was eerst vertegenwoordiger en volgde later zijn vader op als stoffenhandelaar in het pand in de Visstraat. In 1962 opende hij een filiaal in Tiel. De zaak in Den Bosch werd in 1971 opgeheven. Ben en Riek verhuisden met hun vijf jongste kinderen naar Tiel. Uit dit huwelijk: 8 kinderen, waaronder: Adrianus Cornelis Bernardus Maria (Ad) Boelens, horeca-ondernemer, jarenlang bekend als kastelein van café ’t Vosken op de hoek van de Verwersstraat en de Lange Putstraat. Ad is geboren in Den Bosch in 1950 en trouwde in 1973 (1) met (gescheiden in 1981 van) Marja Pouw, geboren in Den Bosch in 1952. Ad trouwde in 1986 (2) met Sofia Wilhelmina (José) Sluiter, horeca-onderneemster, geboren in Den Bosch in 1954.
- Hestina Johanna Maria (Esther) Boelens (1923-1990). Esther was schoonheidsspecialiste. In 1959 richtte zij een bemiddelingsbureau en een opleiding voor mannequins op, tot 1968 gevestigd aan de Jan Heinsstraat en daarna aan het Kardinaal van Rossumplein. In het geluidsarchief van de BLOS, de Bossche Lokale Omroep Stichting, bevindt zich een interview met Esther.8
- Johanna Catharina Maria (Ans) Boelens (1924-2011). Zij is in 1952 te ’s-Hertogenbosch getrouwd met Josephus Fredericus Hendrikus Wilhelmus (Sjef) Strijbosch (1919-1983), leraar en documentalist (onderzoeker). Zij verhuisden naar elders.
- Antonia Johanna (Joke) Boelens (1925-2005). Zij is in 1947 te ’s-Hertogenbosch getrouwd met Antonius Johannes (Antoon) Kitslaar (1923-1993), electrotechnicus. Zij verhuisden naar Limburg.
- Johannes Bernardus Maria (Jan) Boelens (1926-1986). Hij is in 1952 te ’s-Hertogenbosch getrouwd met Catharina Hubertina (Tineke) de Brouwer (1926-1993). Jan was vertegenwoordiger. Zij woonden aan de Aartshertogenlaan.
- Antonius Wilhelmus Maria (Ton) Boelens (1929-2013). Hij is in 1958 te Loon op Zand getrouwd met Petronella Theresia Catharina Maria (Nell) Knook (*1936). In 1961 startten Ton en Nell een nieuwe textielzaak in het pas geopende winkelcentrum aan het Moleneindplein in Vught. De naam was Boelens-Knook. De zaak is pas in 1993 verkocht. Ton en Nell verhuisden naar Weelde (België).
- Christianus Wilhelmus Maria (Christ) Boelens (1930-2009). Hij is in 1955 te ’s-Hertogenbosch getrouwd met Wilhelmina Adriana Dymphina (Wil) Kramer (*1932). Christ werd binnenhuisarchitect en uitvinder. Zij verhuisden naar Bilthoven.
- Wilhelmina Maria (Willy) Boelens (1932-2004). Zij is in 1957 te Epe getrouwd met Pieter (Piet) Vogel, ambtenaar (*1929). Zij zijn verhuisd naar De Meern.
- Helena Maria (Lenie) Boelens (1933-2005). Zij is in 1957 te ’s-Hertogenbosch getrouwd met Johannes Christianus Maria (Jan) Bakermans (1934-1977), bouwkundige. Zij woonden buiten Den Bosch.
- Jacoba Wilhelmina Maria (Jacqueline) Boelens (*1936), apothekersassistente, schoonheidsspecialiste en drogist. Zij is in 1972 te Amsterdam getrouwd met Antonius Albertus Maria (Ton) van Maarschalkerwaart (1915-1994), koopman. Zij verhuisde naar Amsterdam.
| |